Dezynfekcja
Dezynfekcja czyli odkażanie jest zabiegiem mającym na celu zniszczenie mikroorganizmów chorobotwórczych (bakterie, wirusy, riketsje) i ich form przetrwalnikowych, w celu zapobiegania zakażeniu. Zanim rozpoczniemy dezynfekcje musimy zadbać o czystość czyli mycie, czyszczenie (sanityzacja). Dobrze wykonana sanityzacja zmniejsza zużycie środków odkażających.
Dezynfekcję dzielimy na:
- zapobiegawczą,
- bieżącą,
- końcową.
Dezynfekcję zapobiegawczą przeprowadza się co pewien okres w zależności od wymogów sanitarno-higienicznych obowiązujących w danym zakładzie. Natomiast dezynfekcje bieżącą wykonuje się w ognisku choroby zakaźnej a końcową po jej wygaśnięciu. Dezynfekcję przeprowadza się w zależności od warunków panujących w obiekcie oraz typu obiektu metodami fizycznymi np. promieniowanie UV, wysoka temperatura, promieniowanie jonizujące i chemicznymi (różnego rodzaju preparaty).
Dezynfekcja chemiczna jest to metoda, w której czynnikiem dezynfekującym jest aktywny środek chemiczny. Wyliczenie wszystkich wad dezynfekcji chemicznej zajęłoby zbyt dużo miejsca, a jedyną zaletą jest możliwość natychmiastowego jej zastosowania bez żadnego praktycznie oprzyrządowania.
Dezynfekcja termiczna jest to metoda skuteczna, szybka, bezpieczna dla personelu i prosta w obsłudze. Ciepło mokre jest niezawodnym środkiem dezynfekcyjnym nadającym się do dezynfekcji prawie wszystkiego z wyjątkiem żywych tkanek. Do odkażania stosujemy preparaty dezynfekcyjne nowej generacji niszczące wirusy, bakterie i grzyby. Nie powodują one reakcji uczuleniowych, są bezpieczne dla środowiska, nie powodują korozji (zalecane do dezynfekcji środków transportu). Mogą być stosowane w obecności ludzi i zwierząt. Stosujemy również naturalne organiczne eliminatory niepożądanych zapachów (całkowicie nietoksyczne i nieszkodliwe dla ludzi, zwierząt i roślin). Stanowią one mieszaninę powszechnie występujących w środowisku bioelementów, które w sposób enzymatyczny eliminują powstawanie przykrych zapachów towarzyszących gnilnemu rozkładowi wszelkiego rodzaju substancji pochodzenia organicznego.
Przeprowadzamy zabiegi dezynfekcji:
- w wodzie (studnie, wodociągi, baseny, pojazdy przewożące wodę pitną, itp.),
- w pomieszczeniach (np. po zmarłych),
- w obiektach (obory, chlewnie, kurniki, itp.),
- w środkach transportu (pojazdy przewożące ludzi, żywność, zwierzęta, pasze, zboże, itp.),
- wewnątrz środków transportu bez konieczności zmywania środka,
- w terenach, obiektach, pomieszczeniach po powodziach i zatopieniach,
- w zakładach produkcyjnych branży spożywczej i przemysłowej,
- w zakładach przetwórstwa rolno - spożywczego,
- w magazynach zbożowych i młynach,
- w szkołach i przedszkolach,
- w placówkach służby zdrowia,
- w zakładach gastronomicznych i żywienia zbiorowego,
- w hotelach i pensjonatach,
- w ośrodkach sportowych i wczasowych.